Blue monday
Blue Monday, volgens Britse psycholoog Cliff Arnall de meest depressieve dag van het jaar. Deze derde maandag van Januari is vaak een punt waarop voorgenomen voornemens al niet meer worden nagekomen, waarop je baalt van de hoeveelheid eten en drank dat tijdens de feestdagen genuttigd is maar het is ook het moment waarop je nieuwe salaris vaak nog niet binnen is. Het weer is vaak grijs en grauw en het lijkt nog eindeloos te duren voordat de zomer weer in aantocht is.
Wetenschappelijk gezien is er veel kritiek op de onderbouwing van Blue Monday, en eigenlijk was de oorsprong van het toewijzen van deze dag een publiciteitsstunt voor de reisbranche. Mensen zijn namelijk eerder geneigd om een zonvakantie te boeken op de meest depressieve dag van het jaar.
Wat ook de achtergrond is van de oorsprong van deze dag, zelf vind ik het goed om deze dag te gebruiken om te focussen op de positieve dingen in mijn leven en de mooie momenten die daarbij horen. Natuurlijk is het leven niet altijd alleen maar positief, maar juist door de afwisseling van mooie en minder mooie momenten ben ik dankbaar voor alle goede dingen.
En ach, als ik dan eens een negatieve dag of moment heb, dan helpen geleide visualisaties mij altijd om een mooi moment te herbeleven. Genieten van de kleine dingen, een zonsopkomst, een mooi plaatje of een goed gesprek dat zijn de dingen waar ik dankbaar voor ben.