Digitale samenwerken, hoe doe jij dat?

Digitale samenwerken, hoe doe jij dat?

Sinds Covid in maart 2020 onze samenleving binnenkwam is samenwerken er heel anders uit gaan zien. Ineens was het niet meer nodig om kilometers te rijden of uren in de trein te zitten om samen te overleggen of om aan een project te werken. Bijna 3 jaar later is online samenwerken in de meeste sectoren niet meer weg te denken.

Internationaal online samenwerken is vaak nog een andere uitdaging. Tijdens mijn werkzaamheden in loondienst had ik regelmatig onlineoverleg met collega’s uit Zuid-Afrika. De internetverbinding is daar niet altijd stabiel genoeg om goed te kunnen zoomen of team’sen. Daarom wordt vaak de camera uitgezet, hierdoor vraagt de internetverbinding minder downloadsnelheid en kun je elkaar beter verstaan.

Het gevolg hiervan is dat je dus makkelijk 1,5 uur tegen een zwart schermpje aan zit te praten. Dit is niet alleen vermoeiend maar ook niet zo motiverend. Een tip die daarbij kan helpen is om een foto te plaatsen van jezelf als de camera uit staat. Dan heb je toch een idee naar wie je luistert. Wat soms ook kan werken is overleggen via whatsapp, omdat via een telefoon toch vaak een betere verbinding mogelijk is dan met je laptop.

Ik ben wel heel benieuwd hoe andere mensen omgaan met internationaal online samenwerken? Heb je nog tips, ideeën of systemen die goed werken, laat een reactie achter! Ik ben erg benieuwd.