Doelen 2023

Doelen 2023

Nu het nieuwe jaar enkele weken oud is, is het handig om vooruit te kijken naar dit jaar. Want voor je het weet ben je bezig met de waan van de dag en vergeet je dat je voor 2023 een strategisch plan had opgesteld. Daarom heb ik voor 2023 naast doelen ook een aantal uitdagingen die ik met je wil delen. Deze uitdagingen zijn niet zozeer makkelijk afvinkbare doelen maar ook meer soorten van leerprocessen.

1. Aanbod aanscherpen
Zoals veel beginnende ondernemers waarschijnlijk wel kennen is je aanbod bij aanvang redelijk breed. Zodra je een tijdje bezig bent scherp je je aanbod aan en ga je je echt focussen op de taken die je energie geven en die bij je passen. Daarbij is het van belang dat ik dit aanbod ook goed ga communiceren en verwoorden op mijn website en sociale media. 

2. Grenzen bewaken
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je werk/privé verhouding. Ik ben begonnen met ondernemen omdat ik mensen wil ondersteunen in het management van hun bedrijf. 

Deze ondersteunende karaktereigenschappen zorgen er soms ook voor dat ik iets ‘teveel’ voor andere klaar sta en daardoor mezelf voorbijloop. Hier ben ik me heel bewust van en dit is iets waar ik proactief mezelf ondersteun door een aantal tools te installeren. Zo heb ik bijvoorbeeld een time-manager op mijn laptop & whatsapp business.

3. Nieuwe klanten aantrekken
Zelf ben ik echt allergisch voor mensen die zichzelf geweldig vinden en continue op de voorgrond willen staan. Maar als ondernemer is het van belang dat je zichtbaar en vindbaar bent, want nieuwe klanten komen nu eenmaal niet vanzelf naar je toe. Daarom wordt mijn uitdaging dit jaar om een balans te vinden tussen zichtbaar zijn en daarbij dicht bij mezelf blijven. En daarbij nieuwe klanten te vinden zonder te opdringerig over te komen. 

4. Werken en reizen combineren
En als laatste de toch wel grootste uitdaging waar de meeste digital nomads mee worstelen. Het vinden van een balans in het reizen en het runnen van een onderneming. Want ja, als je je bedrijf wilt laten groeien dan moet je er tijd in investeren. Maar als je rondreist in een camper dan kosten dagelijkse handelingen zoals douchen, boodschappen doen en rustig slapen soms meer energie en tijd omdat je je continue weer moet aanpassen aan een nieuwe omgeving. Daarbij ben je afhankelijk van goede wifi of 4G verbinding, waardoor je soms toch echt moet gaan rijden omdat je anders niet je overleg kunt houden. Dit zijn geen belemmeringen maar wel dingen die een stuk tijd wegnemen uit je werkdag en extra energie kosten. Het vinden van een balans hierin is van belang om het reizen voor lange tijd met plezier vol te kunnen houden. 

Dat waren toch wel de vier grootste punten voor 2023. Ik ben heel benieuwd wat jouw uitdagingen voor 2023 zijn! Laat een berichtje achter als je ze wilt delen!