Why, how & what

Why, how & what

Hoe kom je nu van een idee naar een uitgevoerd plan? Dit vragen mensen mij wel vaker. Tja geen idee eigenlijk, voor mij is het heel makkelijk en voelt het heel natuurlijk om ideeën uit te werken naar een uitvoerbaar concreet plan. Toch zette deze vraag me aan het denken, hoe doe ik dat nu eigenlijk? 

Oke, in het kort: Ik maak gebruik van de “Golden Circle” van Simon Sinek.

Als een klant een nieuw idee heeft, begin ik met vragen te stellen; waarom wil je dit, wat is je uiteindelijke doel, wordt het een uitbereiding van een bestaand idee of een compleet nieuwe uitwerking? Vaak kunnen in het begin nog niet alle vragen worden beantwoord, maar hierdoor word je als klant wel gestimuleerd om dieper na te denken over je idee. 

Door de gegeven antwoorden vervolgens te koppelen aan gevolgen op korte en langere termijn bied ik een analytisch perspectief over de effecten die eventuele beslissingen hebben. Dit geeft overzicht en creëert inzicht in mogelijke keuzes.  

Als het eenmaal duidelijk is waarom een idee is ontstaan en waar het toe bijdraagt geef ik opties over hoe de uitvoering eruit kan komen te zien. Zodra daarin ook weer keuzes zijn gemaakt ontstaat er een lijst van uitvoeringstaken om het idee te realiseren. 

Deze taken voer ik zelf uit of ik zoek de juiste professionals die de taak op zich kunnen nemen. Dit zorgt ervoor dat mijn klant van begin tot het einde aan het roer blijft staan en keuzes kan nemen zonder vervolgens te worden opgezadeld met de uitvoering van het idee. Dit proces is natuurlijk voor elk idee anders, maar in de basis zijn dit de stappen waar ik gebruik van maak.