Waar sta jij voor?

Waar sta jij voor?

Een hele simpele vraag maar voor sommige mensen heel moeilijk te beantwoorden want onder deze ene vraag zit een hele pyramide van logische niveaus. Dit model heeft mij de afgelopen jaren erg geholpen om mijn gewenste toekomst te realiseren.

Hoe kan dit model nu voor jou werken? Het beste is om te kijken naar je huidige en gewenste toekomstige situatie. Je begint met je huidige situatie, je bekijkt de omgeving waar je in zit, je werkplek of je thuissituatie. Daarna ga je na welk gedrag je vertoont in je huidige situatie maar ook naar de vaardigheden die je momenteel al bezit. Als 4e onderzoek je door welke overtuigingen je vaardigheden, gedrag en omgeving worden gevoed. Gevolgd door je identiteit, wie ben je? En als laatste de zingeving/missie van je leven; waar sta je voor? Als je al deze stappen hebt onderzocht heb je een duidelijk overzicht van alle logische niveaus van je pyramide in je huidige situatie.

Vervolgens is het goed om dit ook voor je toekomstige gewenste situatie uit te zoeken. Alleen draai je de volgorde dan precies om, dus je begint met je missie (waar sta jij voor) en daarna daal je af naar identiteit en overtuigingen. Om deze missie, identiteit en overtuigingen te kunnen realiseren in de toekomst heb je bepaalde vaardigheden nodig. Het is goed om te kijken welke van de benodigde vaardigheden je al in je bezit hebt en welke je dus nog moet ontwikkelen. Dit kun je dan vervolgens omvormen naar leerdoelen om je zelf te helpen richting je gewenste (droom) toekomst.

In die toekomst vertoon je ook bepaald gedrag, dat kan afwijken van wat je nu al dagelijks doet. Bijvoorbeeld stel je gewenste toekomstige gedrag is focus op waarden delen met je klanten, nieuwe boeken schrijven of training geven maar je huidige gedrag is vooral leven in de waan van de dag, ongestructureerd te veel dingen niet afronden dan weet je dus dat er iets zal moeten veranderen om je toekomstige gewenste gedrag te kunnen realiseren. Als laatste kom je uit bij omgeving, de onderste laag in de pyramide. Welke omgeving heb je nodig of wil je graag in zijn om het juiste gedrag te vertonen, je vaardigheden te kunnen toepassen of je nieuwe identiteit te kunnen omarmen?

Als je beide pyramides voor huidige situatie en toekomstige situatie hebt doorlopen dan kan het zijn dat er dus verschillen waarneembaar zijn op enkele of meerdere lagen van de logische niveaus. Wanneer je er echt klaar voor bent om de gewenste (droom) toekomst te realiseren, zit op die lagen de uitdaging waarmee je aan de slag moet. Dus als jij in 2023 je toekomstdroom wilt realiseren, neem eens even de tijd om dit model in te vullen en wellicht komen je uitdagingen en leerdoelen voor 2023 vanzelf boven water!