Wat is dat nu precies Online Business Manager?

Wat is dat nu precies Online Business Manager?

Als online ondernemer krijg ik vaak te horen dat mensen niet begrijpen wat mijn beroep precies inhoudt. Ook kom ik regelmatig vacatures tegen voor virtuele assistenten op locatie. De afgelopen jaren zijn er echter veel specialisaties ontstaan in de wereld van online virtuele professionals. Daarom wil ik graag meer duidelijkheid scheppen en uitleggen wat mijn rol als online business manager inhoudt.

Een virtueel assistent is iemand die je bedrijf ondersteunt en taken voor je uitvoert. Deze ondersteuning kan variëren van e-mailbeheer en agendabeheer tot het opstellen van offertes.

Een technisch VA helpt vooral bij het opzetten van websites, webshops en het creëren van online leeromgevingen. Ze kunnen ook helpen bij het opzetten van koppelingen en automatiseringen. Dit draagt bij aan efficiëntere processen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan bijvoorbeeld het verzenden van nieuwsbrieven of e-mails. Daarnaast kan een technische VA je bijstaan wanneer er fouten optreden, zoals in je e-mailfunnel.

Een online business manager is iemand die het gehele team aanstuurt. Wanneer een ondernemer begint en het bedrijf groeit, schakelt de ondernemer vaak freelancers in voor bijvoorbeeld communicatie, website-onderhoud of social media management. Na verloop van tijd merkt de ondernemer vaak dat hij veel tijd kwijt is aan het managen van deze freelancers en weinig tijd overhoudt voor het maken van content of het coachen van klanten. Door een online business manager in te schakelen, krijg je als ondernemer een rechterhand die je helpt bij het managen van het team, zodat je je weer volledig kunt richten op het creëren van content en het helpen van klanten.

In de praktijk merk je vaak dat de taken of vacatures die ondernemers beschrijven niet zo duidelijk omschreven zijn als de functieomschrijvingen die ik hierboven heb genoemd. Het is belangrijk om helder te communiceren over de taken en verantwoordelijkheden die je van een online professional verwacht. Dit helpt bij het vinden van de juiste persoon met de juiste vaardigheden om je bedrijf succesvol te ondersteunen. Een virtuele assistent die de hele week op locatie werkt, is geen virtuele assistent.

Kortom, als online business manager ben ik verantwoordelijk voor het aansturen van het team. Ik ben je sparringpartner om beslissingen en keuzes uit te werken. Hierdoor kun jij je als ondernemer concentreren op je kernactiviteiten. Het is belangrijk om de verschillende rollen binnen de wereld van online virtuele professionals goed te begrijpen, zodat je de juiste persoon kunt vinden om aan je bedrijf te laten werken.